PROJECTEN            MUZIEK            MAKERS             SHOP

      EEN NYEU LIEDEKEN
“WE MOETEN HET VERLEDEN KENNEN, EN HET ANDERS KENNEN DAN WE HET OOIT HEBBEN GEKEND; NIET OM EEN TRADITIE DOOR TE GEVEN, MAAR OM HAAR GREEP OP ONS TE DOOR-BREKEN.1” Wekker, G, Witte Onschuld - Paradoxen van kolonialisme en ras (2017)Teletext feat.
KONINKLIJK CONSERVATORIUM ANTWERPEN


Een Nyeu Liedeken ontstaat in de zomer van 2018, wanneer Teletext een bij toeval gevonden oud-Vlaams liedboek openslaat. Bornkamp en Spee worden gefascineerd door de bevreemdende schoonheid van de archaïsche volksliedteksten. Als Nederlandse makers in Antwerpen vragen ze zich af hoe het komt dat volksmuziek niet meer alomtegenwoordig is in Vlaanderen. Zal deze traditie verdwijnen? Hoe erg zou het zijn als ze over enkele decennia enkel nog terug te vinden valt in vergeelde boekjes?

In gesprek met volksmuziek-beoefenaars, erfgoedspecialisten, politici en kunstenaars onderzoekt Teletext de wijze waarop dit cultureel archief vandaag geduid wordt. Hoe kritisch, hoe zelfbewust kijken we naar onze eigen tradities? Welk representatief zelfbeeld zit in die onschuldige wijsjes verborgen? Voor wie spreken Vlaamse volksliederen? Voor wie niet? Hoe werkt hun invloed op ons door?

In en rond Antwerpen vindt in 2020 een aantal locatieprojecten plaats. In samenwerking met kunstenaars en inwoners van Antwerpen geeft Teletext nieuwe vormen aan oude liederen. Hoe moet dit lied klinken zodat het ook voor ons spreekt? Vanuit een hedendaagse, kritische  blik worden in Een Nyeu Liedeken oude liederen van een stedelijke update voorzien.

Deelnemen of een bijdrage leveren aan Een Nyeu Liedeken? Neem contact met ons op!


MEER PROJECTEN