PROJECTEN            MUZIEK            MAKERS             SHOP

      RYSWYCK
AAN DE VAART BOORDEN
IETS AAN BOORD TREKKEN
HET LANGSTE EIND ZOEKEN
AAN HET LANGSTE EIND TREKKEN
© Olympe Tits


Teletext feat. 
ALAN VAN ROMPUY, ELISABETH ROGGEMAN, WALPURGISBelgië 1830. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid woedt er een storm van optimisme en dadendrang door Vlaanderen. Kunstenaars, politici, arbeiders en daklozen verenigen zich om de status quo van hun grondgebied te bepraten. Spontaan ontstaan op straat bondgenootschappen van burgers met een toekomstplan. Onder hen bevindt zich Theodoor van Rijswijck, in de volksmond den Door. In 1841 schrijft hij Het Scheldelied, dat de voorloper zal worden van het officiële volkslied van Vlaanderen, de Vlaamse Leeuw.

Muziektheatervoorstelling Ryswyck zoomt in op een kantelpunt in de vroege Vlaamse Beweging. In gesprek met o.a. Omar Ba, Bert Anciaux, Herman Van Goethem en Brigitte Raskin vraagt Teletext zich af op welke manier een cultureel-emancipatorische beweging zich ontwikkelde tot een politieke. Welke rol speelden volksliederen in de Vlaamse ontvoogdingsstrijd? En hoe is dit erfgoed van betekenis veranderd doorheen de 20e eeuw?Ryswyck is een lecture-performance in de setting van een popconcert. Verbeeld in ronkende, elektronische, meeslepende en dwarse versies van Het Scheldelied, trachten de makers de artistiek-activistische impuls van Theodoor Van Ryswyck te achterhalen en te bevragen.

Een poging van twee Nederlandse makers om inzicht te krijgen in de Vlaamse emancipatiestrijd. Een zoektocht door stoffige krantenartikels en heimelijke pornografische hersenspinsels van negentiende-eeuwse Antwerpse schrijvers. Op zoek naar een nieuw Scheldelied.

Meer weten of Ryswyck boeken? Neem contact met ons op!

VAN EN MET: Leonore Spee, Sascha Bornkamp, Alan van Rompuy
VISUALS: Elisabeth Roggeman (stagiaire)
SCENOGRAFIE: Stef Depover
COPRODUCTIE: WALPURGIS
FOTOGRAFIE: Olympe Tits
MET ONDERSTEUNING VAN: Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Stad Antwerpen
MET DANK AAN: Theater Zuidpool, deSingel, Lief Verbeeck, Bert Anciaux, Herman van Goethem, Omar Ba, Brigitte Raskin, Axl Peleman, Ayoub Sadik, Neal Leemput, Katharina Smets, Vivian Klein, Ivo Kuyl, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Letterenhuis, Mister Copy Antwerpen
MEER PROJECTEN