PROJECTEN            MUZIEK            MAKERS             SHOP


FESTIVAL EEN NYEU LIEDEKEN



© Monday Agbonzee jr.
       


Dit was festival Een Nyeu Liedeken! In drie avonden, gehost door De Roma, staken we de koppen bij elkaar met een bonte mix van artiesten, experts en Antwerpenaren. Wat is de betekenis van volksmuziek in de 21e eeuw? Drie avonden vol artistiek experiment, op zoek naar een inclusievere blik op het Vlaamse canon, op zoek naar nieuwe vormen en talen om de stad te bezingen. En bovenal: 3 x feest!





Een Nyeu liedeken #1 - Gouden Eeuw van Antwerpen
Met: Seckou Ouologuem, Rashif El Kaoui, Viktor De Greef, Olivier Penu, Hanane Llouh, Timothy De Paepe, Les Âmes Perdues & Leonore Spee


Tijdens de booming van de Antwerpse haven in de 16e eeuw ontstond een stedelijke diversiteit, manifesteerden zich verschillende gemeenschappen met specifieke privileges en werd als gevolg hiervan een ingenieus politiek systeem ingericht in Antwerpen. Op 11 oktober 2021 zoomden we samen met kunstenaars en experts in op de Gouden Eeuw van Antwerpen en het Antwerps Liedboek uit 1544 als artistieke inspiratiebron.


























Een Nyeu Liedeken #2 - Het Politieke Lied
Met: Flor Declercq, Gilles Van Hecke, Jason Dousselaere, Hind Eljadid, Rashif El Kaoui & Céline Ottenburgh


Welke rol spelen volksliederen in politiek protest en maatschappijkritiek? Hoe kunnen volksliederen iets groters in beweging zetten, hoe kunnen ze bijdragen tot maatschappelijke verandering? En kunnen we de publieke functie van de uitgestorven marktzangers vergelijken met de rol van de kunstenaar in de 21e eeuw? Op 9 november 2021 stonden de politieke en morele lading in volksliederen centraal.





 















































Een Nyeu Liedeken #3 - Een Levende Canon
Met: Maya Mertens, Emanuele Dainotti, Jonas Govaerts, Simon Baetens / Electra, Nyira Hens & DJ Harde Smart


De overeenkomsten tussen hedendaagse vormen van artistieke recycling en de historische recycle-cultuur van volksmuziek vormden het vertrekpunt van de derde en laatste festivalavond op 19 november 2021. Welke liederen en verhalen overleefden de tand des tijds, en werden zo deel van het canon? Welke niet? En hoe kunnen we nieuwe vormen van canonisering ontwikkelen die een inclusiever begrip van het canon hanteren en ruimte laten voor constante herwerking en kritische perspectieven?

Schrijver Simon Knaeps wijdde een artikel aan deze laatste avond. Deze vind je hier.

























































Bekijk hier de aftermovies van de drie avonden:






CURATOREN: Leonore Spee, Sascha Bornkamp & Joyce Loir
ADVIES: Stef Depover & Mostafa Benkerroum
FOTO’S: Nisran Azouaghe
VIDEO’S: Max Meyer
CO-PRODUCTIE: WALPURGIS, Teletext, de Roma & Erfgoedlab Antwerpen
MET  STEUN VAN: Stad Antwerpen & Museum Vleeshuis
MET DANK AAN: Koninklijk Conservatorium Antwerpen