PROJECTEN            MUZIEK            MAKERS            AGENDA            SHOP             ︎FESTIVAL︎

      ZOETE LIEVE GERRITJE
WIE ZAL DAT BETALEN ZOETE LIEVE GERRITJE, WIE ZAL DAT BETALEN ZOETE LIEVE MEID                                                                                       
© Jade Kerremans


Teletext feat. 
FESTIVAL CEMENT, ZINO MOONS, PETER SPAEPEN, E.A.De eerste boer den beste en Gerritje lopen elkaar tegen het lijf, ergens in een Bossche kroeg met uitkijk op de Sint-Jan. Het klikt direct. De eerste boer den beste vraagt of Gerritje soms zin heeft in een kop gesuikerde brandewijn. Er breekt een ei in haar rieten mand.

Zoete Lieve Gerritje is klaar voor een comeback.

In de muziektheatervoorstelling Zoete Lieve Gerritje zoekt Teletext naar de wortels van het eeuwenoude Bossche stadssymbool. Wie was die mysterieuze figuur Gerritje, en waarom wordt ze al eeuwen door ons bezongen? Waar staat ze voor?

Een verzameling van Bosschenaars en kunstenaars claimt het lied terug, en voorziet het van een kritische, hedendaagse update. Hoe kan Gerritje transformeren zodat ze spreekt voor ons? Voor een jonge boerin, klimaatactiviste, cafébaas, rapper? En kan ze zo opnieuw verworden tot een stadsicoon?Na een tweejarig onderzoek naar volksliederen in Antwerpen maken Leonore Spee en Sascha Bornkamp (Teletext) nu de oversteek naar Nederland. Met het volksliedje Dat gaat naar den bosch toe a.k.a. Zoete Lieve Gerritje trekken ze een stukje van het Nederlandse cultureel archief uit de vergetelheid, en vertellen ze een bijna verdwenen verhaal over de jonge Nederlandse boerin in de 20e eeuw.

Zoete Lieve Gerritje is een live hoorspel gecreëerd door Teletext in samenwerking met koor Ongehoord, Schola Cantorum, Zino Moons, Peter Spaepen, Erfgoed Brabant, Extinction Rebellion Den Bosch en vele andere lokale stemmen. De voorstelling wordt gespeeld in de oude veevoederfabriek De Heus, de huidige Tramkade.

Meer weten of Zoete Lieve Gerritje boeken? Neem contact met ons op!
CONCEPT, TEKST, SPEL EN MUZIEK: Leonore Spee en Sascha Bornkamp
SOUNDTRACK: Zino Moons
EINDREGIE: Marie Pien
KOORCOMPOSITIE: Peter Spaepen
KOREN: Vrouwenkoor Ongehoord, Schola Iuventatis
MIXING & MASTERING: Stef Van Alsenoy
ONDERZOEK: Anouk Rasson (stage)
BEELD: Jade Karremans
PRODUCTIE: Rick Hooijberg
GELUID: Boeis Römer
IN SAMENWERKING MET: Festival Cement, Erfgoed Brabant
MET ONDERSTEUNING VAN: Fonds Voor Cultuurparticipatie, Festival Cement
MET DANK AAN: Joop Hintzen, Wijkgebouw De Slinger, Trotse Jonge Boeren, Lia van Wijk, Berdien van Everdingen, Willemien Verbeek, Extinction Rebellion Den Bosch, Jolijn de Bruijn, Dinanda Luttikhedde, Alicha Mathilda, Emmy Nellissen, Judith Hendrickx, Geeke Van Dijk, De Grote Kerk Den Bosch,  Diny & Jes van Rixtel, Piet van Cruyningen, Monique Verschure, Maris van Leeuw, Ans van den Bosch van Dillen, Cor Swanenberg, Boerenbondsmuseum, Maaike van Breugel, Naomi Fadda, Tuinderij ‘t Wild, Elly de WerdMEER PROJECTEN