PROJECTEN            MUZIEK            MAKERS             SHOP

      KUNST VEREDELT
“EEN GESCHIEDENIS KAN JE NIET HERSCHRIJVEN. MAAR JE KAN WEL MET MENSEN SPREKEN DIE GEEN ZEGGENSCHAP HEBBEN GEKREGEN OVER DIE GESCHIEDENIS, TERWIJL ZE ER EEN ONDERDEEL VAN ZIJN.”
Teletext feat.
ADRIËNNE VAN DER WERF, KATINKA DE JONGE, KOPANO MAROGA, TOM LANOYE, HIND ELJADID E.A.
“Zie je hoe Gent rood kleurt?
Hoe de gebouwen rood kleuren?
Hoe de mensen rood kleuren?
Hoe een grote Rode Hand zich langzaam uitstrekt
over de stad, de dorpen en het water
en - voorbij de landsgrenzen - de zee oversteekt?"


Kunst Veredelt is een audiowandeling over de geschiedenissen en verhalen van het Feestlokaal van Vooruit. Wat heeft er zich in de afgelopen honderd jaar afgespeeld in dit bombastische, mysterieuze, geliefkoosde gebouw? Hoe is het getransformeerd van politiek bolwerk tot internationaal vermaard kunstencentrum? Welke historische verhalen kennen we over de Gentse socialistische beweging, en welke bleven tot op heden onverteld?Teletext creëerde op vraag van Kunstencentrum Voo?uit en in samenwerking met Katinka de Jonge en Adriënne van der Werf een ruimtelijke audiotour doorheen hét gebouw dat symbool staat voor de Gentse socialistische beweging. Na de opening op 6 juni 2021 valt het publiek toegankelijke gedeelte van de tour permanent te beluisteren in De Voo?uit en kan het gehele werk worden beluisterd op de website. Regelmatig wordt de gehele tour georganiseerd, zie hier voor meer info.


In Kunst Veredelt wordt de lineaire historische lijn van De Vooruit door elkaar geschud. De luisteraar reist van ruimte naar ruimte en wordt zo getuige van conversaties tussen historische socialisten en hedendaagse activisten, progressieve kunstenaars en feministische historici, professors en vaste klanten van het Café. Zo vullen de makers het narratief aan met hedendaagse perspectieven.


Inspiratiebron tijdens het artistiek en historisch onderzoek was de literaire techniek Critical Fabulation, geformuleerd door Saidiya Hartman in haar essay Venus in Two Acts, dat een methodiek aanreikt om via het kritisch fictionaliseren van onderdelen van de geschiedenis ongehoorde stemmen een plaats te geven. Het onderzoek vertrok vanuit de meest betekenisvolle ruimtes van het gebouw en de visuele en historische sporen die deze ruimtes dragen. Vanuit brononderzoek zijn de makers vervolgens in gesprek gegaan met een vijftigtal hedendaagse experts, om zo de verborgen verhalen te reconstrueren en onderbelichte narratieven te onthullen.


CONCEPT EN CREATIE: Adriënne van der Werf, Katinka de Jonge, Leonore Spee & Sascha Bornkamp
SOUNDTRACK: Alan van Rompuy
MIXING & MASTERING: Jasper Segers
DRAMATURGIE: Kopano Maroga
MET WERK VAN: Deogracias Kihalu, Hind Eljadid, Tom Lanoye, Rosa Luxemburg & Teletext
STEMACTEURS: Anne-Laure Vandeputte, Charlotte De Bruyne, Johan Heldenbergh, Kenneth Cardon, Loïs Brochez, Sam Bogaerts, Sara De Roo, Titus de Voogdt & Zouzou Ben Chikha
MET DE STEMMEN VAN: Anja Meulenbelt, Bruno De Wever, Carine Thienpont, Eric Bauwens, Franky Devos, Gilbert Temmerman, Joke Hermsen, Jolien Paeleman (als vertegenwoordiger van Extinction Rebellion Gent), Jozefien De Bock, Kopano Maroga, Lieve Franssen, Martha Balthazar, Nadia Sels, Necdet Karatasli, Peter Donnea, Peter Mertens, Romain Berteloot, Sabrine Ingabire, Stefaan Dewinter, Thijs Lijster, Tina De Gendt, Tristan Oger & Wouter Hillaert
MET STEUN VAN: De Vlaamse OverheidMEER PROJECTEN