PROJECTEN            MUZIEK            MAKERS            AGENDA            SHOP             ︎FESTIVAL︎

      KUNST VEREDELT
“EEN GESCHIEDENIS KAN JE NIET HERSCHRIJVEN. MAAR JE KAN WEL MET MENSEN SPREKEN DIE GEEN ZEGGENSCHAP HEBBEN GEKREGEN OVER DIE GESCHIEDENIS, TERWIJL ZE ER EEN ONDERDEEL VAN ZIJN.”
Teletext feat.
ADRIËNNE VAN DER WERF, KATINKA DE JONGE, KOPANO MAROGA, TOM LANOYE, HIND ELJADID E.A.
Op 6 juni 2021 wordt Kunst Veredelt geopend, een gloednieuwe artistieke audiowandeling doorheen De  Vooruit, gecreëerd door Sascha Bornkamp, Katinka De Jonge, Leonore Spee en Adriënne van der Werf. Tijdens deze tour reis je als luisteraar van ruimte naar ruimte en word je getuige van conversaties tussen historische socialisten en hedendaagse activisten, progressieve kunstenaars en feministische historici, professors en vaste klanten van het Café.

In audiotour Kunst Veredelt wordt de lineaire historische lijn van De Vooruit door elkaar geschud. De vier makers theatraliseren de feiten, vullen ze aan met hedendaagse perspectieven en spreken ze tegen met nieuwe verhalen. Via audiofragmenten construeren ze dialogen die nooit hebben kunnen plaatsvinden.


“Zie je hoe Gent rood kleurt?
Hoe de gebouwen rood kleuren?
Hoe de mensen rood kleuren?
Hoe een grote Rode Hand zich langzaam uitstrekt
over de stad, de dorpen en het water
en - voorbij de landsgrenzen - de zee oversteekt?"
Het artistiek onderzoek dat aan de grondslag ligt van Kunst Veredelt startte in de lente van 2020, toen dramaturg Kopano Maroga Sascha, Katinka, Leonore en Adriënne samenbracht om een audiotour te creëren over de geschiedenis van het monument Vooruit. Hoe kijken we vandaag naar het nalatenschap dat het gebouw in zich draagt? En hoe kunnen we er ons op een artistieke manier toe verhouden?

Het viertal werd door Maroga uitgedaagd om te werken met de literaire techniek Critical Fabulation: het kritisch fictionaliseren van onderdelen van de geschiedenis, om zo ongehoorde stemmen een plaats te geven.

Het onderzoek vertrok vanuit de ruimtes van het gebouw en de specifieke geschiedenissen die zich in de ruimtes hebben afgespeeld. Om tot een meervoudige blik te komen, interviewden ze historici, activisten, kunstenaars, cafégangers en medewerkers van het kunstencentrum. Iedereen die wat hen betrof deel heeft gehad aan het nalatenschap van het monument De Vooruit.  

Daarnaast bevraagden de vier de rol van het archief als kennisbron. Want om kritisch te kunnen oordelen over een gedocumenteerde geschiedenis, is het allereerst belangrijk om in kaart te brengen wie deze geschiedenis heeft geschreven en bewaard.


Kunst Veredelt is vanaf 12 september 2021 te bezoeken in Kunstencentrum Vooruit. Klik hier voor meer info!
CONCEPT EN CREATIE: Adriënne van der Werf, Katinka de Jonge, Leonore Spee & Sascha Bornkamp
SOUNDTRACK: Alan van Rompuy
MIXING & MASTERING: Jasper Segers
DRAMATURGIE: Kopano Maroga
MET WERK VAN: Deogracias Kihalu, Hind Eljadid, Tom Lanoye, Rosa Luxemburg & Teletext
STEMACTEURS: Anne-Laure Vandeputte, Charlotte De Bruyne, Johan Heldenbergh, Kenneth Cardon, Loïs Brochez, Sam Bogaerts, Sara De Roo, Titus de Voogdt & Zouzou Ben Chikha
MET DE STEMMEN VAN: Anja Meulenbelt, Bruno De Wever, Carine Thienpont, Eric Bauwens, Franky Devos, Gilbert Temmerman, Joke Hermsen, Jolien Paeleman (als vertegenwoordiger van Extinction Rebellion Gent), Jozefien De Bock, Kopano Maroga, Lieve Franssen, Martha Balthazar, Nadia Sels, Necdet Karatasli, Peter Donnea, Peter Mertens, Romain Berteloot, Sabrine Ingabire, Stefaan Dewinter, Thijs Lijster, Tina De Gendt, Tristan Oger & Wouter Hillaert
MET STEUN VAN: De Vlaamse OverheidMEER PROJECTEN